Friday, 10 June 2011

Ujian Kanser Payudara


Apakah ujian-ujian yang disediakan untuk mengesahkan kanser payudara?

Berikut adalah ujian yang dijalankan jika disyaki kanser :
 • Clinical Breast Examination (CBE)
 • Mammography
 • Fine Needle Aspiration Biopsy (FNAB)
 • Core needle biopsy
 • Ultrasound
Apakah itu 'Clinical Breast Examination (CBE)'?
Ini adalah pemeriksaan yang dibuat oleh doktor atau anggota kesihatan yang terlatih untuk memeriksa payudara anda.

  Apakah itu 'Mammogram'?
  'Mammogram' adalah salah satu ujian yang dijalankan untuk mengesan perubahan pada tisu payudara dengan menggunakan mesin x-ray yang direka khas.
  Ia dilakukan dengan menekan payudara diantara dua kepingan logam. Ia mungkin menyebabkan ketidakselesaan/kesakitan untuk beberapa ketika. Ia boleh mengukur saiz dan penyebaran kanser di payudara dan mengesan kanser pada payudara sebelah lagi.


  Ultrasound Ultrasound payudara menggunakan gelombang bunyi frekuensi tinggi untuk menunjukkan sama ada satu gumpalan payudara adalah pejal atau dipenuhi bendalir. Pemeriksaan ini boleh digunakan bersama mamografi.  Apakah itu 'FNAB'?
  Adalah ujian yang dijalankan dengan pengambilan sampel ketulan yang disyaki dengan menggunakan picagari dan jarum yang halus dengan menggunakan teknik steril.
  Sampel yang diambil akan dihantar ke makmal untuk dikaji oleh pakar.  Apakah itu 'Core Needle Biopsy'?
  Ia adalah satu ujian dimana sampel tisu payudara diambil menggunakan jarum yang lebih besar saiznya. Sampel itu akan dihantar ke makmal untuk kajian.


  Perlukah saya berjumpa doktor jika saya tidak mengesan sebarang keadaan luarbiasa?
  Ya, kami menggalakkan wanita yang berumur 30 tahun keatas untuk membuat ujian pemeriksaan payudara di klinik (Clinikal Breast Examination-CBE) yang dibuat oleh anggota kesihatan setiap tahun.

  No comments:

  Post a Comment